Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Hypotheek afsluiten met dagrente of offerterente, wat is het verschil?

Soms kan er een aantal weken of zelfs maanden verstrijken tussen het tekenen van de hypotheekofferte en de inschrijving in het hypotheekregister bij de notaris. Op dat moment wordt de woning daadwerkelijk aan je overgedragen. In de tussentijd kan de hypotheekrente stijgen of dalen. Er zijn verschillende manieren waarop geldverstrekkers hiermee omgaan.

In de hypotheekvoorwaarden zie je hoe het bij de jouw hypotheek geregeld is. Doorgaans zijn er drie opties:

  1. Offerterente – de rente verandert niet
    Met de optie offerterente staat de rente vast. De hypotheekrente die is afgesproken in de offerte blijft staan, ongeacht of de rente daalt of stijgt. Het voordeel van deze optie is dat de rente bij het afsluiten van de hypotheek vaak net iets lager ligt. Er is namelijk geen kans dat je minder rente gaat betalen in tegenstelling tot de andere twee opties.
  2. Dagrente – de rente op de dag van passeren hypotheekakte
    Met de dagrente geldt de offerterente, tenzij de hypotheekrente op de dag van het passeren van de hypotheekakte lager is. In dat geval mag je van die lagere rente gebruikt maken. Is de rente op de dag van passeren hoger? Dan geldt de oorspronkelijke offerterente. Met de dagrente heb je dus de zekerheid dat de rente niet hoger wordt. Mogelijk ligt de rente standaard wel iets hoger dan bij een offerterente.
  3. Dalrente – laagste rente tussen offerte en overdracht
    Met de dalrente betaal jij de laagste rente die zich voordoet tussen de offertedatum en de inschrijving van de akte. In vergelijking met de andere opties is de kans met de dalrente het grootst dat je kunt profiteren van een lagere rente. Het nadeel van de dalrente is wel dat je over het algemeen een opslag betaalt. Dit betekent dat de rente standaard iets hoger ligt dan bij de andere opties. Is de opslag hoger dan 0,10 procent? Dan moet de rente met minimaal 0,10 procent dalen om écht te profiteren van de dalrente.

Dalrente uitstervende optie
De derde optie, de dalrente, is een uitstervende mogelijkheid. Bijna geen enkele geldverstrekker biedt het tegenwoordig nog aan. Bij bestaande hypotheken kan deze voorwaarde nog wel van kracht zijn. Dit kan bijvoorbeeld gunstig zijn als je rentevaste periode afloopt. Circa drie maanden voor de renteperiode afloopt, krijg je een nieuw rentevoorstel. Is er bij jouw sprake van een dalrente? Dan wordt voor de laagste rente gekozen tussen de periode van het voorstel en de werkelijke verlenging bij de huidige geldverstrekker.

Kan ik zelf kiezen?
Je hebt niet altijd zelf direct invloed de rente-optie die geldt. Het kan voorkomen dat geldverstrekkers zelf de keus voor je maken en maar één optie beschikbaar stellen. Natuurlijk kun je wel kiezen voor een geldverstrekker die wat betreft het soort rente de aantrekkelijkste voorwaarden heeft.

Bij het afsluiten van een hypotheek moet je met flink wat voorwaarden rekening houden. Het soort rente is één van de velen. Sta je op het punt om een nieuwe hypotheek af te sluiten of ben je benieuwd of jouw huidige hypotheek nog past bij je situatie? Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Rebels in Finance maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie