Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Verlagingen hypotheekrente in beweeglijke markt

In de eerste week van mei ging de hypotheekrente bij veel geldverstrekkers omhoog. Hiermee werd de hoogste gemiddelde hypotheekrente in 2024 bereikt. De afgelopen week verliep rustiger, diverse geldverstrekkers voerden juist een verlaging van de hypotheekrente door. Zeker in deze beweeglijke markt is het goed om de hypotheekrentes goed te vergelijken als je van plan bent om een huis te kopen, of wanneer de rentetermijn van je hypotheek bijna afloopt.

Begin mei verhoogden tal van geldverstrekkers de hypotheekrente, waaronder de ABN Amro, Rabobank en ING. In de afgelopen week zagen we veel geldverstrekkers de rente juist verlagen. Voorbeelden zijn SNS Bank, ASR en NIBC. Voor het totale plaatje laten we wijzigingen per week voor wat ze zijn en kijken we liever naar de richting van de rente op langere termijn.

Richting van de rente
Eind vorig jaar daalde de hypotheekrente stevig. Kijken we naar de richting van hypotheken met een rentetermijn van 10 jaar en langer, dan is de rente op staatsleningen een goede graadmeter. Dit is samengevat de rente die de Nederlandse overheid betaalt bij het lenen van geld. Voor geldverstrekkers één van de uitgangspunten bij het bepalen van hun eigen rentes.

Om verschillende redenen is de rente op staatsleningen opgelopen in de afgelopen maanden. Dit is goed te zien in de volgende grafieken. Een belangrijke oorzaak is de toegenomen onrust in de wereld. Investeerders worden hierdoor voorzichtiger en willen een hogere vergoeding als ze geld beschikbaar stellen. Daarnaast heeft de relatief hoge inflatie nog niet geresulteerd in lagere rentes, al heeft dit meer betrekking op kortere renteperiodes.

Rente staatslening (10 jaar) in het afgelopen jaar


Rente staatslening (10 jaar) in de afgelopen 3 maanden

Concurrentie remt stijging hypotheekrente af
Op dit moment nemen geldverstrekkers genoegen met een lage winstmarge. De stijgende rente op de financiële markten is hierdoor niet volledig ingeprijsd in de tarieven. Door de schaarste aan te koop staande woningen is het aantal verkopen op dit moment beperkt. Dit terwijl het aantal geldverstrekkers niet is afgenomen. Door in te leveren op de marge proberen geldverstrekkers concurrenten voor te blijven. In de doorgaans rustige zomermaanden zal dit effect merkbaar blijven.

Laagste actuele hypotheekrente
De laagste hypotheekrente van het moment is onderstaand per rentetermijn weergegeven, gebaseerd op hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie. Of je in aanmerking komt voor deze hypotheekrente, hangt af van je persoonlijke situatie en woonwensen.

Variabel 4.85%
1 jaar 4.04%
5 jaar 3.54%
10 jaar 3.66%
20 jaar 3.89%
30 jaar 3.91%

Op de korte termijn valt te verwachten dat de hypotheekrente licht oploopt. Als we verder kijken dan enkele maanden, is vooral de inflatie en geopolitieke onrust van belang. Vooralsnog is het meest waarschijnlijke scenario dat de rente op langere termijn weer daalt. Garanties hierop zijn er helaas niet. Wil je weten wat in jouw situatie de laagst mogelijke hypotheekrente is? Laat via het onderstaande formulier een bericht achter.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Rebels in Finance maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie