Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

NVM ziet druk op de woningmarkt toenemen

De Nederlandse koopwoningmarkt beleefde een sterk eerste kwartaal van het jaar, ondanks dat dit normaal een vrij rustige periode is. Volgens recente gegevens van de NVM zijn er ongeveer 29.500 bestaande koopwoningen verkocht. Dit betekent een stijging van 4% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Vooral de sterke toename van het aantal nieuwbouwwoningen is opvallend.

De gemiddelde verkoopprijs voor een bestaande woning is nu €432.000, een stijging van meer dan 9% ten opzichte van een jaar geleden. Kijken we naar één kwartaal terug, het eind van 2023, dan is de prijs licht afgenomen (0,1%).

Verkopen nieuwbouwwoningen explodeert
Nieuwbouwwoningen namen ook in prijs toe, naar een gemiddelde van €479.000. Vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar is dit een plus wat 1,4%. De verkoop van nieuwbouwwoningen ging door het dak, met een stijging van maar liefst 104% vergeleken met het eerste kwartaal van 2023. Er is geen eenduidige oorzaak voor deze forse opleving. Ongetwijfeld speelt het beperkte aanbod aan te koop staande woningen een rol, in combinatie met de afvlakkende hypotheekrente. Daarnaast is het bij nieuwbouw niet nodig om meer te bieden dan de vraagprijs. Wel kan het zijn dat je in aanmerking moet komen door een loting of andere selectieprocedure. 

Woningaanbod en -verkoop
Het aanbod van zowel bestaande als nieuwbouwwoningen daalde dit kwartaal met 15%, wat duidt op een opdrogende markt. Deze afname van het aanbod kan een verdere prijsstijging in de hand werken. Nu is al te zien dat meer bieden dan de vraagprijs weer de norm is, zeker bij instapklare woningen in grotere steden. In veel situaties met behulp van de overwaarde van de eerdere woning.

Belang energielabel toegenomen
Woningen met een energielabel B of beter zijn inmiddels tot wel 2,5% meer waard dan tijdens het hoogtepunt van de woningmarkt in april 2022. Dit in tegenstelling tot huizen met een energielabel D of lager, die duidelijk achter blijven in waarde. Vooral woningen met het minst efficiënte energielabel G blijven achter qua prijs (-6%). Het verschil in prijs tussen de verschillende energielabels is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid. Een gemiddelde woning van 113 vierkante meter met een A+ label of beter is zelfs 84.000 euro meer waard dan dezelfde woning met een G-label. Uit onderzoek blijkt ook dat energiezuinige woningen niet alleen sneller worden verkocht, maar ook vaker boven de vraagprijs.

Prijsstijging en verkooptijden
Hoewel het aantal verkopen ten opzichte van het voorgaande kwartaal is afgenomen, blijven de gemiddelde prijzen van woningen stijgen. Circa 55% van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht, wat hoger is dan in de voorgaande kwartalen. Helaas zijn het ook hier vooral starters en jonge doorstromers die last hebben van deze trend. Gelukkig zijn er ook voor deze groep wel mogelijkheden, bijvoorbeeld met hulp van ouders.

In het eerste kwartaal 2024 is een woning na gemiddeld 34 dagen verkocht. De verkooptijden variëren per type woning. Tussenwoningen verkopen met gemiddeld 25 dagen het snelst. Vrijstaande woningen blijven het langst te koop staan voordat ze overgaan in andere handen. Niet toevallig zijn het de relatief beter betaalbare woningen die sneller van de markt verdwijnen.

Zorgen NVM
Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen, stelt: "Het eerste kwartaal van het jaar is traditioneel altijd wat rustiger qua verkopen en interesse. Toch zien we de druk op de woningmarkt weer verder oplopen." Ze voegt toe dat de dalende rente en stijgende lonen de leencapaciteit van kopers verhogen. Gerssen uit ook zorgen over de afnemende doorstroming door het beperkte aanbod. Vooral kansen voor starters nemen hierdoor af. Het splitsen van woningen, naast meer nieuwbouw, zou wat druk van de ketel kunnen halen.

Zorg dat je zelf goed voorbereid bent in de zoektocht naar een andere woning. Zo is het belangrijk om te weten wat je verantwoord kunt bieden. We helpen je graag met het in kaart brengen van de opties. Laat hiervoor een bericht achter via onderstaand formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Rebels in Finance maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie