Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Van dip naar stijging op de woningmarkt

In 2023 lag de gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning 2,8% lager dan in 2022. Dit was de eerste keer in tien jaar dat de prijzen gemiddeld lager waren dan in het voorgaande jaar. Kijken we naar de meest recente cijfers, dan valt op dat de kleine dip alweer weggepoetst is. 

De prijsindex van bestaande koopwoningen bereikte in 2022 het hoogste niveau sinds de start van de metingen in 1995. Vanaf augustus 2022 begonnen de huizenprijzen te dalen. Omdat deze daling ook in 2023 aanhield, eindigde het jaar met een min ten opzichte van heel 2022.

Aantal verkopen
In december vorig jaar registreerde het Kadaster in totaal 19.565 woningverkopen. Dit aantal ligt 8% lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Over het hele jaar 2023 werden er ruim 180.000 koopwoningen verkocht. Dat is 5,5% minder dan in het voorgaande jaar.

Verschillen per provincie
De grootste prijsdaling zag het CBS in de provincie Utrecht. Daar betaalden kopers gemiddeld 4,8%. Noord-Holland volgde met een prijsdaling van 4,7%. Woningeigenaren in Limburg zaten aan de goede kant van de medaille, met een meer bescheiden prijsdaling van 0.8%.

Woningprijzen weer in de lift sinds juni 2023
Rond juni 2023 vond er een keerpunt plaats en begonnen de prijzen van bestaande koopwoningen maandelijks te stijgen. De prijsdaling ten opzichte van het vorige jaar werd steeds kleiner en in december 2023 waren de prijzen weer 1,6 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Recente cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars bevestigen dit beeld. Sterker nog, de gemiddelde verkoopprijs bij NVM-makelaars ligt inmiddels 5,3% hoger dan in het vierde kwartaal 2022. Dat deze cijfers afwijken van die van het CBS komt door het verschillende meetmoment. De NVM-cijfers hebben betrekking op getekende koopcontracten, terwijl het CBS uitgaat van het latere passeren bij de notaris.

Nieuw enthousiasme door lagere hypotheekrente
In de afgelopen maanden zorgt vooral de gedaalde hypotheekrente voor beweging op de woningmarkt. Een hypotheek met een rente termijn van 20 jaar kun je nu afsluiten tegen circa 3.83%. Nog geen drie maanden geleden was dit 4,43% procent. Op een woning van 4 ton is dit een verschil op van € 2.400 bruto per jaar. Door de lagere hypotheeklasten stijgt het bedrag dat kopers maximaal kunnen lenen. Samen met stijgende lonen is het stijgen van de prijzen een logisch gevolg.

Ben jij benieuwd wat je maximaal verantwoord kan lenen of in hoeverre je kunt profiteren van de gedaalde hypotheekrente? We kijken graag met je mee. Laat hiervoor vrijblijvend een reactie achter via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Rebels in Finance maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie