Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Kiezen voor variabel nu de hypotheekrente daalt?

In de afgelopen weken regende het verlagingen van de hypotheekrente. De verwachting is dat deze dalende trend door zal zetten, zeker als Centrale Banken de rentes verlagen in de komende tijd. Sta jij op het punt om een hypotheek af te sluiten? In een markt met dalende hypotheekrentes kan het zinvol zijn om (deels) te kiezen voor een variabele of kortlopende rente. Wat is daar het voordeel van?

Sluit je een hypotheek met een rentetermijn van 30 jaar, dan schommelt de laagst mogelijke hypotheekrente rond de 4,05 procent. Als de rentes dalen profiteer jij daar niet van omdat jouw rente 30 jaar niet wijzigt. Bij een variabele rente is dit wel het geval. De laagst mogelijke actuele variabele hypotheekrente is nu 3.55 procent. Bij een daling van de rente zal dit tarief ook meebewegen.

Combinatie vaste en flexibele hypotheekrente
Je kan een variabele hypotheekrente combineren met een vaste hypotheekrente. In dat geval staat er bijvoorbeeld een deel 30 jaar vast en een ander deel heeft een variabele rente. Wil je wel flexibiliteit, maar niet variabel? Een combinatie met rentetermijn van 1 jaar is ook mogelijk. Na dit jaar kun je het door laten lopen of toch kiezen voor een ander termijn.

Waarom zou je kiezen voor een combinatie? Met een lang rentevast termijn heb je zekerheid. Je weet precies wat je elke maand kwijt bent. Het variabele of kortlopende deel biedt de kans om te profiteren van een dalende rente, wat positief kan uitpakken voor je maandlasten. Sowieso is de gemiddelde variabele hypotheekrente in normale marktomstandigheden lager dan vaststaande rentes. Banken kunnen dit aanbieden omdat ze niet het risico op een rentestijging in hoeven prijzen. Dat risico ligt wel bij jou.

Variabele hypotheekrente omzetten naar vast
Wijzigt je situatie waardoor je meer behoefte hebt aan de zekerheid van een vaste rente? Of valt de daling van de hypotheekrente tegen en ligt er juist een stijging op de loer? Je kunt een variabele hypotheekrente altijd boetevrij omzetten naar een vaste hypotheekrente. Wel kan het zijn dat de vaste rente in de tussentijd is gestegen. Het hypotheekdeel met een variabele rente kun je tussentijds ook kosteloos aflossen, mocht je daar de financiƫle ruimte voor hebben.

Kan ik meer lenen met een variabele hypotheekrente?
Het klinkt logisch dat je met een variabele of 1-jarige hypotheekrente meer kunt lenen. Je rentelasten liggen immers lager. In de praktijk werkt dat helaas niet zo. Dit komt doordat geldverstrekkers bij rentes korter dan 10 jaar moeten rekenen met een hogere fictieve rente. De maximaal mogelijke hypotheek wordt bepaald aan de hand van deze toetsrente, waardoor een variabele rente geen hogere hypotheek oplevert.

Per situatie verschillend
Wanneer kies je voor een vaste hypotheekrente en wanneer voor een combinatie of zelfs volledig variabele hypotheekrente? Het antwoord hangt af van verschillende zaken. Van belang is onder andere jouw persoonlijke situatie. Ben je bijvoorbeeld een starter of meer gevorderde woningkoper? Ook je inkomen en de vooruitzichten op dit gebied kunnen meewegen bij de keus. Daarnaast speelt je persoonlijke voorkeur mee. In ons hypotheekadvies nemen we dit mee en helpen we je me het maken van een keus.

Wil je advies over de mogelijkheden die passen bij jouw situatie en wensen? Laat een vrijblijvend bericht achter via het onderstaande formulier. Onze deskundige hypotheekadviseurs nemen vervolgens contact met je op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Rebels in Finance maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie