Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Stappenplan extra aflossen op je hypotheek

Aflossen op je hypotheek voelt soms aan als een lange reis, maar wat als je sneller op je bestemming wilt zijn? Extra aflossen kan een uitstekend idee zijn, vooral als je minder rente wilt betalen en sneller schuldenvrij wilt zijn. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je dit kunt doen.

De belangrijkste drijfveer voor veel mensen om extra af te lossen is het besparen op rentekosten. Door je hypotheekschuld sneller af te bouwen, betaal je over de resterende looptijd van je hypotheek minder rente. Bovendien krijg je het rustgevende gevoel van een lagere schuld. Maar, voordat je begint met aflossen, zijn er enkele stappen die je moet volgen.

Stappenplan extra aflossen hypotheek
Extra aflossen op je hypotheek is niet ingewikkeld. Belangrijk is wel dat je weet waar je aan begint. Dit stappenplan helpt je van start tot betaling:

 1. Check je hypotheekvoorwaarden
  Als eerste is het van belang om je te verdiepen in de voorwaarden van je hypotheek. Niet elke hypotheekverstrekker staat toe dat je zomaar extra aflost zonder daar kosten voor te rekenen. Houd rekening met het betalen van een mogelijke vergoeding als je meer aflost dan de geldverstrekker standaard toestaat. Het maximum dat je jaarlijks boetevrij mag aflossen ligt vaak tussen de 10 en 20 procent van de oorspronkelijke leensom.

 2. Bepaal het bedrag
  Nu je weet wat de regels zijn, kun je gaan kijken naar wat financieel haalbaar is voor jou. Hoeveel kun je missen zonder dat je jezelf in de problemen brengt of je leefstijl moet aanpassen? Het is aan te raden om niet al je spaargeld in je huis te stoppen, want je kunt altijd te maken krijgen met onvoorziene kosten. Denk bijvoorbeeld aan de auto die er plotseling mee stopt. Houd een buffer aan voor noodgevallen.

 3. Neem contact met de geldverstrekker
  Met een duidelijk bedrag in gedachten, is de volgende stap om contact op te nemen met je bank of geldverstrekker. Zij kunnen je voorzien van de juiste informatie over het proces van extra aflossen en eventueel nog wat laatste tips geven. Het aflossen zelf kan bij de meeste geldverstrekkers eenvoudig met een iDEAL betaling. Moet je het toch zelf overmaken, zorg er dan voor dat je bij de overboeking duidelijk aangeeft dat het om een extra aflossing gaat.

 4. Controleer of het goed is gegaan
  Na de betaling is het altijd verstandig om te controleren of alles goed is gegaan. Je kunt een bevestiging van je hypotheekverstrekker verwachten waarin staat hoeveel je hebt afgelost en wat je nieuwe maandbedrag wordt.

Vergeet niet dat iedere financiële situatie uniek is. De extra aflossing die voor de één realistisch is, kan voor een ander onhaalbaar zijn. Daarnaast kan het extra aflossen fiscale gevolgen hebben. Voor een check van jouw persoonlijke situatie kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via het onderstaande formulier

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Rebels in Finance maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie