Wat als ik mijn overbruggingskrediet niet terug kan betalen?

Het aanbod te koop staande woningen neemt weer langzaam toe. Ben jij je droomhuis tegen gekomen, maar staat je huidige woning nog niet te koop? In sommige gevallen kan het overbruggingskrediet uitkomst bieden. Er kleven echter ook nadelen aan dit krediet. Let zeker in een afkoelende markt ook op de risico’s.

Een overbruggingskrediet is een lening, waarmee je de periode tussen de koop van een nieuwe woning en verkoop van je oude kunt overbruggen. Een overbruggingskrediet heb je alleen nodig als je oude woning nog niet is verkocht en je de overwaarde daarvan nodig hebt om de nieuwe woning te kunnen financieren.

Voorwaarden overbruggingskrediet
Er kleven risico’s aan het verstrekken van een overbruggingskrediet. Valt de verkoop bijvoorbeeld tegen, dan kun je mogelijk de lening niet volledig aflossen. Om die reden kun je meestal niet het totaal aan verwachte overwaarde gebruiken. Staat je woning nog te koop? Mogelijk kun je dan 80 - 90 procent van de overwaarde inzetten. Als de woning op papier is verkocht (koopcontract is getekend, maar nog niet gepasseerd) wordt vaak een marge van drie procent ingehouden.

Voor het krijgen van een overbruggingskrediet moet je kunnen aantonen dat je voor een langere periode de dubbele woonlasten kunt betalen. Je hebt namelijk naast je oude hypotheek ook de lasten van de nieuwe hypotheek, plus die van het overbruggingskrediet.

Looptijd overbruggingskrediet
In een afkoelende woningmarkt zijn geldverstrekkers voorzichtiger bij het verstrekken van een overbruggingskrediet. Soms kun je alleen een overbruggingskrediet krijgen als je oude woning op papier is verkocht en de ontbindende voorwaarden verstreken zijn. Bij andere geldverstrekkers heb je vaak maximaal twee jaar om de oude woning te verkopen.

Wat als de woningverkoop te weinig opbrengt?
In deze markt wordt de overwaarde op woningen minder. Duurt de verkoop van je woning langer dan geplan en moet je toegeven op de verkoopprijs? Mogelijk kun je het overbruggingskrediet niet volledig aflossen uit de verkoop. In dat geval heb je vier opties:

  • Je kunt het verschil aanvullen met spaargeld.
  • Je kunt een extra hypotheek afsluiten. Hier heb je echter wel voldoende inkomen voor nodig. Heb je dat niet, dan kan de geldverstrekker mogelijk de extra lening toetsen op de zogenaamde beheernormen.
  • Deze normen zijn vaak iets ruimer dan de standaard acceptatiecriteria. Banken zijn hier echter niet happig op.
  • Je kunt geld lenen bij familie of andere bekenden of je kunt een persoonlijke lening afsluiten. De rente, zeker bij een persoonlijke lening, liggen doorgaans hoog. Leen je bij familie? Maak dan goede afspraken over de rente en aflossing om ruzie in de toekomst te voorkomen.
  • Een andere optie is het treffen van een betalingsregeling met de bank. De hypotheek wordt dan wel in het BKR-register geregistreerd met een betalingsachterstand.

Lukt het ook niet om een betalingsregeling te treffen? Dan kan de geldverstrekker in één keer de schuld opeisen, met zelfs een gedwongen woningverkoop tot gevolg. In de praktijk gebeurt dit gelukkig relatief weinig.

Ook bij een tegenvallende verkoop zijn er voldoende opties om een overbruggingskrediet af te lossen. Dreigt bij jou de verkoop tegen te vallen? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Samen kunnen we kijken naar een passende oplossing.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Rebels in Finance maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie