Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Berekenen maximale hypotheek? Dit inkomen telt mee

Jouw inkomen bepaalt voor een groot deel wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Voorwaarde is dat dit inkomen bestendig moet zijn. Verdien jij als hobbyfotograaf zo nu en dan wat bij? Dan wordt dit niet als inkomen meegerekend. Zelfs sommige regelingen die je met je werkgever hebt getroffen tellen niet mee. We zetten op een rij welk inkomen wel of niet onder de norm valt bij het berekenen van de maximale hypotheek. 

Bij het bepalen van je maximale hypotheek houden geldverstrekkers rekening met deze twee zaken: de loan-to-value (LTV) en de loan-to-income (LTI). De laagste van deze twee wordt het uitgangspunt van wat jij maximaal kunt lenen. De LTV houdt in dat je niet meer kunt lenen dan de woning waard is. Bij de LTI wordt jouw brutosalaris gebruikt om in verhouding te zetten tot je hypotheek. Zo mag je maximale hypotheek doorgaans maximaal 4,5 keer je inkomen zijn.

Een vast contract of tijdelijk contract
Bij het berekenen van de maximale hypotheek wordt uitgegaan van een zogenaamd bestendig inkomen. Dat heb je over het algemeen als je vast in dienst bent. Ook als je een tijdelijk contract hebt, of werkt als flexwerker, zijn er mogelijkheden. Wel moet je in die situatie vaak aanvullende informatie aanleveren, zoals een intentieverklaring (bij tijdelijk contract) of een perspectiefverklaring (flexwerker).

Welk inkomen telt mee voor maximale hypotheek
Je maximale hypotheek wordt berekend over jouw bruto jaarinkomen. Hier valt ook het volgende onder:

  • Vakantiegeld, dit is minimaal 8% van je bruto jaarsalaris.
  • Dertiende maand als dit vastgelegd is in het arbeidscontract.
  • Eindejaarsuitkering als dit vast staat en onafhankelijk van de winst.
  • Provisie op voorwaarde dat je deze ontvangt op basis van je eigen presteren en niet afhankelijk is van de prestaties van het bedrijf. Daarnaast wordt alleen de provisie van de afgelopen 12 maanden meegenomen.
  • Overwerk van de afgelopen 12 maanden als deze structureel van aard is, past binnen je functie en dienstverband.
  • 13e maand als dit in de arbeidsvoorwaarden staat.
  • Onregelmatigheidstoeslag van afgelopen 12 maanden.
  • Ontvang je binnen zes maanden een loonsverhoging? Dan kun je deze vaak ook al meenemen in je nieuwe hypotheek.

Hierboven zijn we uitgegaan van de normen die NHG hanteert. Sommige geldverstrekkers zijn echter strenger. Goed om te weten bij het afsluiten van een hypotheek.

Mobiliteitsbudget telt niet meer voor hypotheek
Veel werkgevers bieden een mobiliteitsbudget aan als vergoeding. Dit als alternatief voor een reiskostenvergoeding of zakelijke leaseauto. Je kunt zelf bepalen hoe je dit budget inzet. De meeste geldverstrekkers rekenen deze vorm van inkomsten echter niet mee in de berekening van de maximale hypotheek. Hierdoor kan je maximale hypotheek tot wel (tien)duizenden euro’s lager uitvallen. Dit geldt voor alle keuze- of flexibele budgetten. Besluit je het mobiliteitsbudget in te zetten voor private lease? Houd dan rekening met een nog lagere maximale hypotheek. Hier lees je wat de impact is van een private leaseauto op je hypotheek.

Bij het berekenen van je maximale hypotheek wordt niet alleen rekening gehouden met je inkomen, maar ook met je betaalverplichtingen. Denk hierbij aan openstaande leningen, partneralimentatie of erfpacht. Benieuwd wat jij maximaal kunt lenen? Wij zoeken dit graag voor je uit. Via onderstaand formulier neem je vrijblijvend contact met ons op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Rebels in Finance maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie