Met overwaarde je woning toekomstproof maken

Wil jij op je oude dag in je huidige woning blijven wonen? Onderneem al actie als je nog gezond en vitaal bent. Het aanpassen van je woning wordt vaak lastiger naarmate je ouder wordt, terwijl de behoefte juist dan toeneemt. Ook zonder veel spaargeld heb je als woningbezitter mogelijkheden om je woning levensloopbestendig te maken. 

Uit onderzoek van Aegon blijkt dat de meeste zestigplussers in hun huidige woning willen blijven wonen. Veel woningen zijn hier echter niet geschikt voor. Zo heeft twee derde van de woningeigenaren nog geen levensloopbestendige aanpassingen gedaan. Veel mensen wachten met deze aanpassingen tot het te laat is. Pas na bijvoorbeeld een lelijke val dringt het besef door dat het niet langer meer kan.

Geen (spaar)geld, wel overwaarde
Van de respondenten geeft 29 procent aan geen geld te hebben om het huis levensloopbestendig te maken. Dit is opvallend omdat bijna tachtig procent aangeeft wel overwaarde op de woning te hebben. Deze overwaarde kun je, afhankelijk van je situatie, inzetten voor het aanpassen van je woning als je niet wilt verhuizen. De meest voorkomende manieren voor het verzilveren van overwaarde zijn:

 • Aflossingsvrije hypotheek nemen
  Door een deel als extra aflossingsvrije hypotheek af te sluiten kun je overwaarde vrijmaken. Of je kunt een annuïteiten- of lineaire hypotheekdeel omzetten naar een aflossingsvrije hypotheek. Uiteraard moet je hier wel voldoende inkomen voor hebben.
 • Verzilverhypotheek
  Met de verzilverhypotheek leen je een extra bedrag dat je vervolgens vrij kunt besteden. Deze extra lening is vaak een percentage van de overwaarde. Je hoeft tijdens je looptijd niet af te lossen. De rente die je verschuldigd bent wordt opgeteld bij je openstaande hypotheek. Hierdoor neemt deze toe en neemt de overwaarde af.
 • Onderhandse verhoging
  Heb je bij de notaris een hoger hypotheekbedrag ingeschreven dan je werkelijk leent? Dan kun je, als je voldoende inkomen hebt, je hypotheek verhogen tot het ingeschreven bedrag.
 • Woning verkopen en terug huren
  Er zijn bedrijven die aanbieden om jouw woningwaarde te verzilveren. Dit werkt als volgt. Je verkoopt je woning aan het bedrijf, om het vervolgens terug te huren. Je ontvangt dus in één keer een som voor je woning, maar je moet hiermee ook de huur betalen. Doorgaans is dit een ingewikkelde constructie en niet altijd lonend. Laat je hierover dus goed adviseren.

Regeren is vooruitzien. Voorkom dat je jouw woning opeens snel moet aanpassen, omdat het echt niet anders meer kan. Is jouw financiële situatie een barrière om deze stap te nemen? Vul vrijblijvend het onderstaande formulier in. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Wij leggen de opties die het best bij jouw situatie passen graag aan je voor.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Rebels in Finance maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie