Verkoopintentie gestegen, kopers huis doen water bij de wijn

Voor het eerst sinds maanden is de intentie om een woning te verkopen gestegen. De krapte op de woningmarkt is desondanks nog steeds ongekend. Steeds vaker zijn kopers bereid om water bij de wijn te doen als ze daarmee meer kans op een woning maken. Vooral op het gebied van prijs en ruimte doen kopers concessies.

Maandelijks brengt woningsite Funda een rapport uit over de stand van de woningmarkt. Al enige tijd bleef de koopintentie - plannen om te kopen - groeien, terwijl de verkoopintentie bleef dalen. In november kwam hier een einde aan en is de verkoopintentie met 2,6% gestegen ten opzichte van oktober. Het is te vroeg om van een kantelpunt te spreken. Het gat tussen vraag en aanbod is daarvoor nog te groot. 

Vertrouwen in verkopen woning stijgt
Al sinds juli stijgt het vertrouwen in een succesvolle verkoop. Zo vindt 90 procent van de mensen de huidige markt gunstig om te verkopen. De belangrijkste redenen zijn de aantrekkelijke huizenprijzen (64%), de snelheid waarmee woningen verkocht worden (60%) en de lage rentestand (32%). Voor het eerst sinds juli vormen de hoge huizenprijzen de voornaamste reden om te verkopen. De lage rentestand wordt juist minder vaak als reden voor verkoop opgegeven. 

Kopers doen water bij de wijn
Kopers zijn minder enthousiast. Slechts (16%) vindt het nu een goede tijd om te kopen. Vooral de hoog geprijsde woningen (85%) en het magere aanbod (60%) zijn de boosdoeners. Van de consumenten met een koopintentie denkt 52% op dit moment geen kans van slagen te hebben. Het merendeel verwacht alleen te kunnen kopen als er water bij de wijn gedaan wordt.  

De meeste concessies worden gedaan op de woning zelf. Vooral op de prijs wordt toegegeven, bijvoorbeeld door meer te bieden dan de vraagprijs. Andere concessies worden gedaan op de binnen- of buitenruimte. Sinds de coronacrisis is er meer behoefte aan een prettige buitenruimte en  meer ruimte binnen. Ondanks deze woonwensen wordt op deze punten toch makkelijk toegegeven. Kopers leveren liever niet in op de locatie van de woning. 

Verhuisplannen eerder uitgevoerd  
Niet alleen woonwensen veranderen door de coronacrisis. Ook het juiste moment om te kopen of verkopen verschuift. Door het structureel thuiswerken, de tweede golf en de huidige economische situatie zijn verhuisplannen juist naar voren geschoven. Een klein deel stelt de plannen liever uit. 

Hoewel de vlag nog niet uit kan, biedt het toenemende enthousiasme onder verkopers hoop. Langzaam kan dit resulteren in meer beschikbare koopwoningen, waar nu een groot gebrek aan is. Heb jij koop- of verkoopplannen en ben je benieuwd naar jouw financiële mogelijkheden? Neem via onderstaand formulier contact op met onze adviseurs. Zij helpen je graag verder.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Rebels in Finance maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie